Når du skal lage en nettside, trenger den et navn. Et godt domenenavn er lett å huske, og har en god sammenheng med sidens tema.
Et domene, eller domenenavn er en unik adresse til din side, på internett. Domener har en årsavgift, som varierer fra leverandør til leverandør, og ulike toppnivådomener. Du kan lese litt mer om hva domener er her.
Det finnes flere typer domener: subdomener, nasjonale toppnivådomener (ccTLD) og generiske toppnivådomener (gTLD).
Eksempler på nasjonale toppnivådomener:
Eksempler på generiske toppnivådomener:
De generiske toppnivådomenene brukes i dag ganske fritt, slik at det ikke nødvendigvis er en veldedig organisasjon, selv om en side bruker .org-endelsen, eller en kommersiell virksomhet på .com. De nasjonale brukes derimot oftere slik de opprinnelig var tiltenkt.
Den siste typen domener som var nevnt over, subdomener, har lite med de andre domenetypene å gjøre. Et subdomene er et underdomene som kobles på et eksisterende toppnivådomene. Et eksempel kan være blogg.eksempel.com. Eieren av eksempel.com vil kunne lage så mange subdomener han/hun måtte ønske, uten at det koster noe. Merk at noen tilbydere av webhotell vil begrense deg til et gitt antall subdomener, men teknisk sett, kan du ha så mange du vil.
Et godt domenenavn er lett å huske, og relevant i forhold til nettsidens innhold. arilds-taco.jp er f.eks. et dårlig navn, hvis siden din er en norsk nettbutikk for sminke og kosmetikk.
Domenet bør være kort, samtidig som det er en fordel at det er et ord, eller i hvert fall kunne vært et ord. k7tndx.com er kort, men ikke særlig lesbart. Da ville kattelekebutikken.com vært bedre, selv om det er ganske langt.
Hvis navnet på nettsiden din inneholder spesielle bokstaver som æ, ø eller å, kan det være lurt å kjøpe to versjon av domenet. For eksempel Kjøkkenkroken.com og Kjokkenkroken.com. Tidligere var det ikke mulig å bruke spesialtegn i domener. Fremdeles er det noen som ikke vet at det nå går, eller bruker en gammel nettleser, slik at spesialtegn ikke vil fungere.
Når du har bestemt deg for hvilket domene du vil ha, må du sjekke at det er ledig. Alle som selger domener, har en søkefunksjon for dette. Du kan f.eks. bruke NameCheap, eller Domeneshop.
Hvis ikke domenet er ledig, må du finne et alternativt navn. Når du har funnet et navn du er fornøyd med, er det bare å følge instruksjonene hos den leverandøren du valgte (f.eks Domeneshop).
Mange av de som selger domener, tilbyr også webhotell. Hvis du allerede har det hos en annen leverandør, kan du la være å bestille det, men du trenger et webhotell eller en server for å kunne vise noe på domenet ditt. Domenet er kun adressen, mens et webhotell er lagringsplassen hvor du laster opp filer og bilder.
Hvis dette er din første side, vil et webhotell fra samme leverandør som domenet, være det enkleste. Det finnes derimot flere typer webhosting.
Når domenet (og evt. webhotellet) er bestilt, kan du legge ut nettsidene dine, slik at hele verden kan se dem. Vi har også en guide for hvordan du laster opp en nettside med FTP.