Når du begynner å lage nettsider er det nesten umulig å komme unna FTP. Her får du en rask introduksjon til hvordan det fungerer.
FTP er en forkortelse for File Transfer Protocol. Det er den mest brukte måten for å laste opp nettsider til et webhotell. Vi har også en forklaring av teknologien i vår ordbok.
Før du kan legge nettsiden din ut på internett, trenger du et webhotell. Det finnes masse å velge i, men hvis du har funnet denne guiden, har du sannsynligvis allerede funnet en leverandør du liker.
Når du har bestilt domene og webhotell, vil de fleste leverandører gi deg innlogging til FTP, kontrollpanel osv. i en e-post. En FTP-innlogging består av en serveradresse, et brukernavn, et passord, og en port.
Serveradressen er ofte ftp.dinleverandor.no eller ftp.dittdomene.com, men trenger ikke være det. Kontakt leverandøren din, hvis du ikke har fått det oppgitt, eller ingen av disse to fungerer.
Brukernavn og passord vil du også ha fått oppgitt, eller ha valgt selv. Merk at innlogging til FTP ikke nødvendigvis er det samme som til ditt kontrollpanel, database og lignende.
Til slutt vil du trenge en port. I de fleste tilfeller er dette 21. Mange FTP-klienter vil automatisk velge denne, hvis port-feltet står tomt.
Når du har funnet frem til innloggingen din, må du laste ned et program som kan laste opp filene dine. Dette er en såkalt FTP-klient. FileZilla er lett å bruke, og fungerer på det meste av operativsystemer. Pass på at det er klienten du laster ned, og ikke serveren.
Etter at du har lastet ned FileZilla, åpner du programmet, og fyller inn innloggingen din, øverst. Når det er gjort, trykker du på "Hurtigtilkobling". FileZilla lar deg også lagre innlogginger, slik at du slipper å skrive det inn hver gang du skal laste opp nye filer. Dette kan du gjøre under Fil og Serveradministrasjon.
Når du har blitt logget inn, vil du få opp et filvindu under, til høyre. Oppsettet her, varierer litt fra leverandør til leverandør. Noen ganger vil du komme til en helt tom mappe, hvor alt du trenger å gjøre, er å dra filene dine inn i vinduet. Andre ganger finner du en public_html, eller www-mappe. Hvis du ser en av disse, må du først åpne denne, ved å dobbeltklikke på den. Når du er inne i mappen, kan du dra filene inn, som tidligere nevnt.
Det kan hende du finner noen filer og mapper med litt rare navn, i FTP-mappen din, slik som .ftpquota, .htaccess, eller cgi-bin. Disse kan du bare la ligge som de er.
Hvis du finner filer som heter index.html eller index.php, er dette standardfiler som du kan slette. En webserver vil alltid sende en bruker til en index-fil, hvis det ikke har blitt overstyrt på andre måter. Dette betyr at hvis du går til www.eksempel.com, vil du vanligvis, helt automatisk, bli videresendt til index.html eller index.php. Hvis ikke siden din har en index-fil, vil du ofte få opp en liste med filer, eller ingenting i det hele tatt. Så husk at når du laster opp din egen side, bør forsiden hete index.html.
Merk at det sto vanligvis, i avsnittet over. Hvis du bruker et CMS, som f.eks WordPress, er det ikke like "enkelt". Mer om hvordan man installerer WordPress, vil komme i en fremtidig guide.